Vervang je koffie voor deze gezonde en holistisch voedende drankjes

Koffie. Het zwarte goud. De trouwe metgezel van de ochtend. Het ritueel waarmee miljoenen mensen hun dag starten. Maar wat als ik je vertel dat koffie misschien niet zo onschuldig is als het lijkt? Dat het een ongemerkte verstoorder is van je innerlijke balans?

De schaduwzijde van koffie

Laten we eerlijk zijn: koffie voelt als een redder in nood. Het helpt je wakker worden, scherpt je focus en houdt je op de been. Maar de prijs die je ervoor betaalt, is hoger dan je denkt.

  • Cortisolpiek en stress: Koffie jaagt je bijnieren op en laat je lichaam stresshormonen produceren. Dit zorgt voor een korte boost, maar put je systeem op de lange termijn uit.
  • Energie op krediet: Koffie geeft geen echte energie, het leent het van je reserves. En zoals met elke lening: je moet het terugbetalen, vaak met vermoeidheid, prikkelbaarheid en crashes.
  • Slaapverstoring: Zelfs als je denkt dat koffie ‘s avonds geen effect meer op je heeft, kan het subtiel je slaapkwaliteit ondermijnen. En zonder diepe, herstellende slaap blijf je in een vicieuze cirkel van vermoeidheid hangen.
  • Verslaving aan stimulatie: We denken dat we koffie ‘nodig’ hebben om te functioneren, maar is dat niet een teken dat ons lichaam eigenlijk iets anders mist?

In mijn geval werd ik, ondanks de zeer minimale hoeveelheden koffie, steeds beroerder door koffie. Telkens als ik koffie had gedronken werd ik duizelig, een beetje misselijk en moe. Ik had echt het gevoel dat mijn lichaam op hol sloeg. Mijn lichaam schreeuwde: stop hiermee! En ik hoor het ook veel om me heen. Het doet meer kwaad dan goed.

Wat zoeken we echt in koffie?

Waarom grijpen we massaal naar dat dampende kopje zwart? Meestal is het een combinatie van:

  • Wakker worden: Het gevoel van alertheid en energie.
  • Focus en helderheid: Het kunnen schakelen, presteren en productief zijn.
  • Warmte en troost: Het ritueel, het moment voor jezelf.
  • Doorzetten en volhouden: De illusie dat we meer kunnen dan ons lichaam aangeeft.
  • Smaak: heerlijk zo’n duidelijke smaak in je mond. Al helemaal in een luxe variant als een lekkere caramel machiato of een cappuccino met zo’n artistiek plaatje erin gecreëerd.

Maar wat als ik je vertel dat er alternatieven zijn die deze verlangens ondersteunen, zonder de schadelijke bijwerkingen?

Mushroom koffie: Energie zonder crash

Mushroom koffie, bijvoorbeeld de Cacao Bliss van Cheerful Buddha, biedt een krachtige combinatie van functionele paddenstoelen zoals lion’s mane en chaga, aangevuld met ashwagandha, kaneel en lucuma Deze ingrediënten werken samen om je energie, focus en innerlijke balans op een natuurlijke manier te ondersteunen.

  • Lion’s mane bevordert cognitieve functies en helpt je helder te denken.
  • Chaga ondersteunt je immuunsysteem en geeft duurzame energie.
  • Ashwagandha helpt je stressbestendigheid te verhogen en brengt rust.
  • Kaneel heeft een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedsomloop.
  • Lucuma voegt een natuurlijke zoetheid toe zonder je suikerspiegel te laten schommelen en zit vol antioxidanten.

Het resultaat? Een energieke, gefocuste jij, zonder de bijnier-uitputtende bijwerkingen van koffie.

Er zijn daarnaast veel verschillende merken mushroom koffie op de markt, sommige met nog meer medicinale paddenstoelen en hun unieke effecten. Zo is er bijvoorbeeld de Clearly Not Coffee, die extra functionele paddenstoelen bevat. Zelf vind ik de smaak hiervan minder aangenaam, omdat er zoetstoffen in zitten, zelfs in de ‘ongezoete’ versie.

Pure cacao: De hartopener

Als er één drank is die zowel energie geeft als je verbindt met jezelf, dan is het pure cacao. Geen standaard chocolademelk, maar een krachtig, ceremonieel elixer dat je focus en energie geeft, maar óók je hart opent.

Cacao wordt al duizenden jaren gebruikt als helend plantmedicijn en staat bekend als een krachtige hartopener. Dit maakt het een geweldige gids om dieper in contact te komen met je ware zelf en je intuïtie. Cacao helpt je niet alleen om wakker te blijven, maar vooral om écht wakker te worden voor wat er diep vanbinnen leeft.

Daarnaast is cacao rijk aan mineralen zoals magnesium, ijzer en zink, en zit het boordevol antioxidanten die je lichaam ondersteunen en beschermen. Niet voor niets werd het door de oude volkeren ’het voedsel van de goden’ genoemd.

Cacao werkt ook als een natuurlijke MAO-remmer, wat betekent dat het de afbraak van serotonine en andere ‘gelukshormonen’ vertraagt. Dit zorgt voor een subtiele, langdurige staat van welzijn waarin je je fijner, vrolijker en rustiger voelt. Hierdoor kan cacao een zachte, maar diepgaande ondersteuning bieden bij stress en emotionele balans.

Zelf drink ik ‘s ochtends mijn mushroom koffie, maar mijn cacao-moment bewaar ik voor de avond. Dan maak ik namelijk tijd en ruimte voor mezelf om naar binnen te keren. De cacao helpt bij deze reis door mezelf, waardoor ik weer echt thuis kan komen in mezelf. Dit heilige ritueel helpt me om echt aanwezig te zijn, in mijn lichaam en in mijn hart. En als er iets is waar ik op wil reflecteren, dan kan ik daar met een breder bewustzijn en een open mind naar kijken. 

Tijd om je koffie te laten staan?

Koffie heeft ons lang gediend, maar misschien is het tijd om iets terug te geven aan ons lichaam. Een bewuste keuze voor iets dat niet rooft, maar voedt. Iets dat niet uitput, maar ondersteunt.

Durf jij de overstap te maken? Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Maak het lekker!

Ik ben een voorstander van gezondheid, holisme, maar ook zeker van genot! En dat betekent in dit geval: het moet wel lekker zijn!!

Als het gaat om de mushroom koffie kan ik echt de Cacao Bliss van Cheerful Buddha aanraden. Deze is gewoon bij de Holland & Barrett te koop en als je de aanbiedingen een beetje in de gaten houdt, kan je ook nog eens voor minder geld genieten van jouw kopje aandacht in de ochtend.

Voor wat betreft de cacao raad ik je de cacao aan van Pure Kakaw. Zij hebben verschillende origins, waarbij je ook nog eens kunt kiezen welke origin de karakteristieken hebben die het beste matchen met jouw verlangen. Of je haalt ze alledrie in huis, net zoals ik, zodat je kan variëren van moment tot moment. In deze blog deel ik meer over de karakteristieken van hun cacao’s.

Recept Tip

De juiste melk

Ik vind de mushroom koffie met koemelk niet lekker. Nou wijk ik sowieso liever uit naar notenmelken, als het even kan zelf gemaakt, maar voor het gemak ook gewoon uit pak.

Voor de cacao geldt: gebruik absoluut geen dierlijke melk! De melkmoleculen zorgen namelijk voor het afdichten van jouw receptoren, waardoor je de magische krachten van de cacao niet meer kunt ontvangen.. Zou jammer zijn.

Beetje agave

De mushroom koffie is licht gezoet met een natuurlijke zoeter (geen stevia!). Desondanks smaakt ie echt niet heel zoet, laat staan kunstmatig zoet (bah!). Zelf doe ik er een klein beetje agave siroop in. 

De cacao is van zichzelf bitter. Daar moet je van houden. Doe ik dus niet :P. Ik houd niet van heel zoet, maar ook zeker niet van heel bitter. En zoals ik eerder zei: ik ben voorstander van comfort en aanmoediger van genot. Dus: ik doe ook in mijn cacao een klein beetje agave. Je kunt dit uiteraard helemaal naar eigen smaak doen, vraagt even finetunen op jouw smaakpapillen. Maar zorg er in ieder geval voor dat jij jouw helende drankje ook met gemak en plezier tot je neemt. Anders wordt het een straf, dat zou zonde zijn.

De juiste verhoudingen

Voor de mushroom koffie doe ik zelf een klein beetje heet water in mijn kop en dan 1 eetlepel van het poeder erin. Even roeren. Ondertussen schuim ik de plantaardige melk op in de opschuimer (doe je eventuele agave bij de melk, voor een extra schuimig effect). Vervolgens giet ik het schuim bij de mushroom koffie. Beetje roeren en genieten maar!

Soms heb ik daar geen zin in en gooi ik gewoon de hele mikmak in mijn opschuimer (ik heb zo’n elektrisch apparaatje, maar kan natuurlijk ook gewoon in een pannetje). Dan heb je iets wat heel dichtbij de ceremoniële cacao komt qua smaak. Dus voor de cacaoliefhebbers: doe dit!

Het perfecte recept voor de cacao is 1/3 plantaardige melk en 2/3 water. Je moet met de cacao voldoende warmte creëren om de cacao te laten smelten. Maar ook weer niet te heet, anders verliest de cacao haar voedingswaarden (max 80 graden). Ik gebruik zelf voor mijn cacao een cacaoshaker, waar ik de cacao in doe, een beetje agave, dan de plantmelk en vervolgens gekookt water. Door de verhouding melk en water en de temperatuur van de melk, voorkom ik dat ik mijn cacao te heet maak en dus ontkracht. Dan shake ik alles door elkaar, met een heerlijke schuimlaag erop! Maar ook de opschuimer gebruik ik wel eens. Ik houd dezelfde volgorde van preparatie aan. En ook hiervoor geldt: je kunt het ook in een pannetje doen met een garde. Let op de temperatuur!! Je wil het absoluut niet laten koken.

Geniet!!