De Holistische Schatkist: Cacao
Ik zie de mens als holistisch wezen, wat betekent dat ik aandacht heb voor body, mind, ziel, energie en spirit(ualiteit). Bovendien werk ik holistisch, met verschillende methodes en materialen, vanuit kennis, ervaring en persoonlijke visie.
Cacao
Cacao kennen we allemaal in de vorm van chocolade. Echter is chocola een hoog-bewerkt product, waarin de hoeveelheid cacao erg laag is en haar helende krachten door de verhitting en toevoegingen is verloren. Ceremoniële cacao wordt al eeuwen gebruikt voor ceremonies en gezondheidsdoeleinden op fysiek, mentaal-emotioneel en spiritueel niveau.
Wat is Cacao?
“Cacao is toch gewoon chocolademelk?”
NEE!
Cacao is de hoogst vibrerende, hoogst kwalitatieve, meest energie-intense cacao op aarde. Het is 100%, organic whole-bean, Creool- inheems erfgoed. Het is de hele boon van de cacaovrucht, gefermenteerd, gedroogd en met de hand gecrusht op een vuursteen, zonder ook maar iets toe te voegen of weg te nemen. Het hele proces van planten, oogsten en verwerking tot pasta gebeurt met geduld en intentie.
Cacao kent een lange geschiedenis in de Meso-Amerikaanse cultuur (Maya’s, Azteken, Inca’s, etc.). Het werd geëerd als ‘Voedsel van de Goden’ en werd dan ook benut als heilige drank om te verbinden met het Goddelijke tijdens ceremonies, rituelen en offeringen. De waarde van Cacao was zo hoog, dat het zelfs werd ingezet als valuta.
De boom van Overvloed
Cacao komt van cacaobonen, maar eigenlijk zijn het zaden. Aan de Cacao boom groeien grote vruchten, cacao pods. In die pods zitten grote zachte zaden, die door fermentatie en drogen de vorm van cacaobonen krijgen zoals we die kennen. Een cacaopod kan wel tot 30cm groot worden en tot 40 zaden geven.
De cacaoboom wordt geaccocieerd met overvloed, aangezien de Pods groeien aan de gehele boom, inclusief de stam!
De effecten van Cacao op gezondheid
Cacao bevat heel veel voedingswaarden, wat gunstig is op meerdere fronten. Zo bevat de boon vele mineralen, vitamines en gezonde vetten, proteïnes, en vezels, evenals antioxidanten (zelfs meer dan blauwe bessen of goji bessen).
Cacao ondersteunt en bevordert
- Het spijsverteringsgestel
- Groei en behoud van spiermassa
- Energiemetabolisme
- Gezonde botten en gebit
- Psychische balans
- Vermindering vermoeidheid
- Bloedcirculatie en elasticiteit vaten
- Reductie van stress en depressie
- Gezonde huid
- Balans van bloedsuikerlevels
- Cardiovasculaire functie
De Magical effecten van Cacao
Cacao heeft uiteraard holistische effecten. En dus naast (fysieke) gezondheid draagt het dus ook bij aan je emotionele, energetische en spirituele welzijn:
- Het contact met je emoties
- Openen van het (energetisch) hart en haar meer te kunnen volgen
- Verdiepen van emoties en andere perspectieven
- Mentale focus en helderheid
- Meer plezier en creativiteit
- Hormonale balans
- Helen van trauma door release en acceptatie
- Connectie met een goddelijke bron (moeder natuur, universum, Spirit van cacao, gidsen)
- Verdiepen van je spirituele practice (yoga, meditatie, healing)
- Balanceren van Feminine en masculiene energie
- Innerlijke vrede en overgave
- Overall verbinding met je essentie
- Opladen en verhogen van je energie en frequentie
Hoe ik cacao inzet
Ik ben echt groot fan van cacao. Ten eerste is het super lekker. Ten tweede geeft het me energie en rust tegelijk. En ten derde helpt het me enorm in het verdiepen van mijn practices en het verhogen van mijn bewustzijn.
Ik zet het in voor:
- Start van de dag
- Meditatie en innerlijke reizen
- Energieboost en focus
- Versterken van een creatieve flow
- De liefde weer voelen stromen en makkelijker verbinden met anderen
- Contact met mijn Spirit team
- Journalling
- Een moment voor mezelf bewust te pakken
- In ceremonie voor mezelf
Cacao in mijn werk
Cacao heeft een belangrijke plek gekregen in mijn werk. Ik ben er zelf fan van, omdat het zoveel voordelen heeft. En die schenk ik ook graag aan iedereen met wie ik werk.
Ik benut de cacao in
- Maanceremonies
- Uiteraard in losse cacaoceremonies
- In 1-op-1 intensives
- Retraites
- Brainstorms met collega’s
Als je op een of andere manier met mij wilt samenwerken, zal je dit zachte plantmedicijn dus zeker ontmoeten.
Kwaliteit voorop
Kwaliteit is heel erg belangrijk als het gaat om ceremoniële cacao. De kwaliteit gaat over de kwaliteit van de bonen zelf, de oorsprong, maar nog meer over de verwerkingsmethodes.
Ik heb de cacao van Pure Kakaw heel hoog staan. Ik heb ook andere aanbieders geprobeerd, maar die van hen vind ik simpelweg het lekkerst en bovenal het meest krachtig! Daarom raad ik ook zeker aan om bij hen te bestellen! Ze hebben cacao van 3 verschillende landen en mijn persoonlijke favoriet is de Nicaraguaanse cacao.. dat is qua smaak. Als ik echt heel diep wil gaan in mijn spirituele practice, brengt de cacao uit Guatemala me het meest. Maar ze zijn echt allemaal super! Dus probeer vooral en ervaar jouw favoriet. Tip: ze hebben ook proefpakketjes.
Wil je bij hen bestellen? Gebruik dan deze link. (En steun mij meteen een beetje;-) )